Ethiopia Shantawene Anaerobic
Ethiopia Shantawene, zpracovaná experimentální metodou anaerobní fermentace, je káva s velice komplexním a osobitým chuťovým profilem, typickým pro zrna zpracovaná tímto procesem. Můžeme v ní rozpoznat tóny borůvek, černého rybízu, vanilky, ale i karamelu nebo kakaových bobů. V aromatu převládají jahody a květiny.
Kategorie: | Zrnková káva |
---|
Káva pochází z regionu Sidama, který se nachází v jižní části Etiopie. Zpracována byla ve stanici v Shantawene, jedné z 15, které v Etiopii provozuje společnost Daye Bensa. Tam kávové třešně dodávají místní farmáři, kteří kávovníky pěstují v nadmořské výšce od 1990 do 2190 m.
Anaerobní fermentace (tzn. fermentace bez přístupu vzduchu) je jeden z experimentálních typů zpracování kávy, který vytváří unikátní chuťové profily. Kávové třešně se po sklizni přesunou do uzavíratelných nádob, v nichž se přirozeně rozběhne kvasný proces, který je po celou dobu jeho trvání bedlivě kontrolován. Veškeré plyny (především oxid uhličitý, který při kvašení vzniká) unikají z nádrže ven pomocí jednocestného ventilu. Takto uzavřená mohou kávová zrna zůstat různě dlouhý časový úsek – od několika hodin až po několik dní. Etiopie Shantawene prošla 72hodinovou fermentací. Kvůli tomu, že je celý proces poměrně složitý, vyžaduje hodně péče a je proveditelný pouze po menších várkách, se takto zpracované kávy pohybují ve vyšších cenových hladinách. My se cenu snažili nastavit tak, aby dávala smysl jak pro nás, tak pro Vás, a myslíme, že za vyzkoušení alespoň 100 g takové limitky to stojí :-).
- cuppingové skóre: 87
- zpracování: naturální, anaerobní fermentace
- odrůda: heirloom
- dostupná ve dvou typech pražení – na filtr a espresso – tak, aby na každém druhu přípravy vynikla co nejlépe (2. fotografie filtr roast, 3. espresso roast)