Colombia El Diviso Sidra Washed

Vzácná odrůda Sidra s opravdu exotickým chuťovým profilem. Tak by se dala krátce popsat naše nová Kolumbie, ve které dominují tóny marakuji, guavy, květin a třešní.

Hrubost mletí ?
Typ balení
Typ pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 925 Kč 925 Kč od 185 Kč
Kategorie: Zrnková káva
Novinka

Zrna byla vypěstována na farmě El Diviso, nacházející se v blízkosti města Pitalito v regionu Huila na jihozápadě Kolumbie. Farmu založil José Uribe a momentálně ji vede už třetí generace pěstitelů. V jejím čele stojí jeho vnuk Nestor Lasso, který společně se svým bratrem Adrianem a sousedem, farmářem Jhoanem Vergarou z farmy Las Flores propadl experimentování s různými typy zpracování za účelem vytvoření unikátních chuťových profilů.

Genetický původ Sidry zůstává částečně nejasný a je předmětem diskuzí i vědeckých studií. Ačkoli se nejčastěji považuje za hybrid odrůd Typica a Bourbon, výsledné genetické složení může být složitější, například kvůli podobnostem s etiopskou odrůdou Heirloom a možnosti, že „Sidra“ je označení pro skupinu více geneticky odlišných odrůd.

Vyšlechtěna měla být v Ekvádoru, kde se také, společně s Kolumbií, pěstuje nejčastěji.

Kávovníky této odrůdy mohou dorůstat až čtyř metrů a jejich plody bývají větší a kulatější než třešně ostatních arabik. Také její zrna jsou odlišná, podobná další proslulé odrůdě Geisha.

Sidru si často vybírají soutěžící pro světové baristické šampionáty a i díky tomu se stala vyhledávanou.

Pěstování této odrůdy není jednoduché. Potřebuje specifický ekosystém, růst ve stínu stromů a vysokou nadmořskou výšku. Kromě toho je náchylná k některým nemocem, například ke kávovníkové rzi.

 

  • zpracování: promytá metoda
  • cuppingové skóre: 88
  • typ pražení: na filtr (překapávač, french press, AeroPress,...) nebo na espresso (kávovar, moka konev,...) – tak, aby při každém způsobu přípravy vynikla co nejlépe
  • odrůda: Bourbon Sidra
  • chuťový profil: marakuja, guava, květinové tóny, třešně, kardamom, zázvor

Nevíte si rady s nákupem? Zkuste náš článek, ve kterém naleznete odpovědi na nejčastější dotazy. 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola