Ethiopia Negele Gorbitu Natural Anaerobic Fermentation
Anaerobně fermentovaná káva z legendární etiopské oblasti Yirgacheffe je přímo nabitá ovocnými tóny. V chuti rozpoznáme jahody, ananas nebo liči, zatímco v dochuti se objevují jemné tóny černého čaje s lehkým citrusovým nádechem.
| Kategorie: | Zrnková káva | 
|---|
Zrna pocházejí z kooperativy Negele Gorbitu, komunity sdružující zhruba 1100 drobných farmářů, z nichž většina hospodaří na zahradních farmách o rozloze menší než 1 ha. Název je odvozen od místní vesnice Negele a čtvrti Gorbitu, kde se farmáři poprvé sjednotili s myšlenkou společného zpracování a prodeje kávy. Kooperativa, založená v roce 1975, se nachází na jihu Etiopie, v zóně Gedeo, a je součástí větší organizace YCFCU (Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union), díky čemuž mají členové přístup k lepší infrastruktuře, exportním kanálům, férovějším výkupním cenám a v neposlední řadě ke vzdělávání. Část výnosů z vývozu kávy dokonce investují do rozvoje vesnice a podporují tak místní školství, zlepšují přístupové infrastruktury nebo zajišťují pitnou vodu.
Zpracování natural anaerobic probíhá tak, že jsou zralé a vytříděné kávové třešně uloženy do nerezových nádob, kde jsou po dobu 4 dnů vystaveny fermentaci bez kyslíku. Poté jsou rozprostřeny na africké postele, kde se 15–18 dní suší.
- typ pražení: na filtr (překapávač, french press, AeroPress,...) nebo na espresso (kávovar, moka konev,...) – tak, aby při každém způsobu přípravy vynikla co nejlépe
 - nadmořská výška: 1995–2020 m n. m.
 - cuppingové skóre: 88
 - zpracování: natural anaerobic fermentation
 - odrůda: Kurume, Dega, Wolisho
 
Nevíte si rady s nákupem? Zkuste náš článek, ve kterém naleznete odpovědi na nejčastější dotazy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
